PrestaShop

Grüner Veltliner

Najszerzej rozpowszechniony biały szczep w Austrii, a w regionach Wachau, Kremstal i Kamptal daje wyśmienite wina o aromatach ananasa, białego pieprzu, oraz wysokiej kwasowości. Można go również spotkać na Węgrzech, Morawach i Słowacji. Inaczej zwany jako Grünmuskateller lub Veltlini, lub po prostu Grüner.

Czytaj więcej

Produkcja wina Grüner Veltliner

 

Produkcja wina Grüner Veltliner odgrywa istotną rolę w austriackim winiarstwie, które mimo swojej niewielkiej skali w porównaniu do takich dużych producentów jak Włochy, Francja czy Hiszpania, zyskuje coraz większe uznanie na arenie międzynarodowej. W Austrii istnieją trzy główne regiony winiarskie: Dolna Austria (Niederoesterreich), Burgenland oraz Styria (Steiermask), z których każdy ma swoje unikalne cechy, wpływające na charakter wytwarzanych win. 

 

Wino Grüner Veltliner i jego charakterystyka

 

Nie da się ukryć, że Grüner Veltliner cieszy się ogromną popularnością wśród winiarzy i miłośników wina na całym świecie. W Austrii zajmuje ona ponad 30% winnic, w których produkowane są wytrawne wina białe oraz pełne o potencjale do długiego leżakowania. Grüner Veltliner charakteryzuje się wysokimi plonami, co wymaga starannej kontroli nad ilością zbieranego owocu, aby uzyskać wino wysokiej jakości. Z tego też powodu wielu winiarzy decyduje się na ograniczenie plonów, aby zachować intensywność smaku i aromatu. 

Warto wiedzieć, że szczególnie cenione są wina Grüner Veltliner z regionu Wachau, które słyną z doskonałej kwasowości oraz wyrazistego smaku. Cechują się one również świeżością i owocowymi nutami, w których można wyczuć delikatny aromat jabłka i cytrusów. 

 

Grüner Veltliner - smak wina

 

Grüner Veltliner, oferuje bogactwo aromatów, co stanowi jego wyjątkową cechę. Wśród nich można wyróżnić subtelne nuty ananasa, które dodają mu wyrazistości i świeżości. Z kolei obecność białego pieprzu nadaje mu delikatną pikantność, która uwydatnia się podczas picia. Wino to jest nie tylko aromatyczne, ale i również orzeźwiające, a wszystko za sprawą wysokiej kwasowości.

 

Do czego pasuje Grüner Veltliner?

 

Grüner Veltliner to wszechstronne wino, które sprawdzi się na różnorodne okazje. Pasuje zarówno na spotkania ze znajomymi, jak i również eleganckie przyjęcia. Doskonale sprawdzi się ono podane jako aperitif, jednak stanowi idealne towarzystwo dla lekkich przekąsek, takich jak sałatki oraz ryb i owoców morza. 

W ofercie Wina.pl przeważają wina białe wytrawne Grüner Veltliner pochodzące z Austrii, ale nie tylko. Dodatkowo dostępne są propozycje z różnych półek cenowych, co sprawia, że każdy wybierze wyrób dostosowany do swoich potrzeb.

Aktywne filtry

Availability: Out of stock

Prellenkirchen to po prostu nazwa wioski u podnóża wzgórza Spitzerberg, gdzie rosną grona tworzące to cuvée, Grüner Veltliner, zbierany z ponad 30-letnich winorośli i nieco Rieslinga z 70- latków. Wino, które uwielbia słone potrawy, koniecznie spróbujcie!

Availability: 10 In Stock

Wiedeń to kolebka austriackiego wina musującego, którego historia powstania sięga pierwszej połowy XIX wieku. Pierwszym producentem wina wytwarzanego metodą tradycyjną był Robert Alwin Schlumberger, którego losy przed założeniem firmy Schlumberger rzuciły do Reims w Szampanii, gdzie pracował w domu szampańskim Ruinart Pere et Fils.

Availability: 4 In Stock

Mieszanka Welschrieslinga, Pinot Gris i Traminera, wszystkie poddane 5-7 dniowej maceracji na skórze. Certyfikowana hodowla biodynamiczna, spontaniczna fermentacja w stali nierdzewnej, brak filtrowania i klarowania oraz bardzo niska zawartość siarczynów. Naturalnie mętne, nuty moreli i złocistych jagód.

Availability: 2 In Stock

W regionach winiarskich wzdłuż Dunaju prawie nie ma gleb wapiennych, zaś Hollenburg to swego rodzaju „geologicznie egzotyczna wyspa" w tym regionie. Kalspitz na bazie Gruner Veltlinera i Rieslinga czyli terroir przedstawione w jak najbardziej purystyczny sposób, przy użyciu Méthode Ancestrale, znanej również jako Pétillant Naturel, w skrócie Pet Nat czyli najbardziej naturalna forma produkcji wina musującego przy minimalnej ingerencji winiarza. Brawo!

Availability: 2 In Stock

Veltliner z winnic tarasowych, gdzie panują doskonałe warunki klimatyczne i geologiczne. Winorośl rosnąca w wyższych partiach, na kamienistych glebach, daje pachnące i trwałe wina, zaś niżej położone tarasy z warstwami lessowymi wzbogacają je o cieplejsze akcenty, wspólnie tworząc pełnię i owocowy urok. Klasyczny Kamptaler Veltliner z imponującą głębią i elegancją. 

Availability: 6 In Stock

Grüner Veltliner stanowi około jednej trzeciej wszystkich winogron uprawianych w Austrii i jest powszechnie uprawiany również w Czechach i na Słowacji, ale szacuje się, że prawie 100 akrów jest uprawianych w Kalifornii. Pierwsze winorośle Grüner zasadzono tam w 2010 roku bo są maniakami. A maniacy wina kochają Grünera za cudowną pikantną mineralność połączoną z pop-rockową kwasowością, jest niezwykle aromatyczny i świetnie nadaje się do łączenia z jedzeniem.

Availability: Out of stock

Wino pochodzące z 50-letnich krzewów. „Alte Reben” czyli „stare winorośle” są mniej wydajne, ale korzystają z dobrze rozwiniętego i szeroko rozgałęzionego systemu korzeniowego, dzięki czemu wina produkowane z tych winnic są szczególnie skoncentrowane i dojrzałe.

Eleganckie i zaskakująco spójne wino, świetny Grüner ze znakomitego rocznika.

Availability: Out of stock

Langenloiser Käferberg Erste Lage, to ciepłe, chronione przed wiatrem terroir na wysokości od 310 do 345 m n.p.m. z ekspozycją południową i południowo-wschodnią. Gleba (wapienno-gliniaste osady morskie) jest podobna do tej ze słynnego Château Petrus w Pomerol, nazwa zaś odnosi się do właściciela, Cheuerperga (1317), w czasach józefińskich przemianowanego na Käferberg. Wielkie wino klasy Grand Cru.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website