Eiswein Gruner Veltliner Schloss Gobelsburg
Skoncentrowana słodycz przemrożonych gron i świeżość Veltlinera.
Najszerzej rozpowszechniony biały szczep w Austrii, a w regionach Wachau, Kremstal i Kamptal daje wyśmienite wina o aromatach ananasa, białego pieprzu, oraz wysokiej kwasowości. Można go również spotkać na Węgrzech, Morawach i Słowacji. Inaczej zwany jako Grünmuskateller lub Veltlini, lub po prostu Grüner.
Produkcja wina Grüner Veltliner odgrywa istotną rolę w austriackim winiarstwie, które mimo swojej niewielkiej skali w porównaniu do takich dużych producentów jak Włochy, Francja czy Hiszpania, zyskuje coraz większe uznanie na arenie międzynarodowej. W Austrii istnieją trzy główne regiony winiarskie: Dolna Austria (Niederoesterreich), Burgenland oraz Styria (Steiermask), z których każdy ma swoje unikalne cechy, wpływające na charakter wytwarzanych win.
Nie da się ukryć, że Grüner Veltliner cieszy się ogromną popularnością wśród winiarzy i miłośników wina na całym świecie. W Austrii zajmuje ona ponad 30% winnic, w których produkowane są wytrawne wina białe oraz pełne o potencjale do długiego leżakowania. Grüner Veltliner charakteryzuje się wysokimi plonami, co wymaga starannej kontroli nad ilością zbieranego owocu, aby uzyskać wino wysokiej jakości. Z tego też powodu wielu winiarzy decyduje się na ograniczenie plonów, aby zachować intensywność smaku i aromatu.
Warto wiedzieć, że szczególnie cenione są wina Grüner Veltliner z regionu Wachau, które słyną z doskonałej kwasowości oraz wyrazistego smaku. Cechują się one również świeżością i owocowymi nutami, w których można wyczuć delikatny aromat jabłka i cytrusów.
Grüner Veltliner, oferuje bogactwo aromatów, co stanowi jego wyjątkową cechę. Wśród nich można wyróżnić subtelne nuty ananasa, które dodają mu wyrazistości i świeżości. Z kolei obecność białego pieprzu nadaje mu delikatną pikantność, która uwydatnia się podczas picia. Wino to jest nie tylko aromatyczne, ale i również orzeźwiające, a wszystko za sprawą wysokiej kwasowości.
Grüner Veltliner to wszechstronne wino, które sprawdzi się na różnorodne okazje. Pasuje zarówno na spotkania ze znajomymi, jak i również eleganckie przyjęcia. Doskonale sprawdzi się ono podane jako aperitif, jednak stanowi idealne towarzystwo dla lekkich przekąsek, takich jak sałatki oraz ryb i owoców morza.
W ofercie Wina.pl przeważają wina białe wytrawne Grüner Veltliner pochodzące z Austrii, ale nie tylko. Dodatkowo dostępne są propozycje z różnych półek cenowych, co sprawia, że każdy wybierze wyrób dostosowany do swoich potrzeb.
Jest 33 produktów.
Skoncentrowana słodycz przemrożonych gron i świeżość Veltlinera.
Cudowny veltliner z jednego z najlepszych terroir - Heiligenstein. Top of the top win austriackich.
Winnice znajdują się na wysoko położonych równinach południowego Chateau, gdzie gleba jest umiejscowiona na alpejskich kamieniach naniesionych tutaj przez prastary Dunaj przykryta przez czarny, gliniasty, lessowy i żwirowy grunt.
Grub jest bardzo skoncentrowanym winem o bardzo silnym smaku. Koneserom spodoba się wielki i potężny, szczególnie z wątróbką z gęsi lub azjatyckim jedzeniem.
Klasyczny i bardzo użyteczny przy stole Gruner - przykład dobrego wina w odpowiedniej cenie. Łatwość w "piciu", wino codziennego użytku.
Niezłe, codzienne wino z użytecznego przy stole szczepu austriackiego - Gruner Veltlinera. Cena/jakość/ilość (1 litr)!
Typowy Grüner Veltliner na poziomie Federspiel od jednego z najbardziej znanych producentów z Wachau. Bardzo uniwersalny przy stole! Pieprzny smak i soczysta owocowość oferują mnóstwo przyjemnego orzeźwienia.
Wiedeń to kolebka austriackiego wina musującego, którego historia powstania sięga pierwszej połowy XIX wieku. Pierwszym producentem wina wytwarzanego metodą tradycyjną był Robert Alwin Schlumberger, którego losy przed założeniem firmy Schlumberger rzuciły do Reims w Szampanii, gdzie pracował w domu szampańskim Ruinart Pere et Fils.
Mamy tutaj fanów wina eko? Warto spróbować, szczególnie w upalny wieczór.
Białe cuvee z biodynamicznej winnicy Meinklang. Lekko, świeżo i przyjemnie.
Mieszanka Welschrieslinga, Pinot Gris i Traminera, wszystkie poddane 5-7 dniowej maceracji na skórze. Certyfikowana hodowla biodynamiczna, spontaniczna fermentacja w stali nierdzewnej, brak filtrowania i klarowania oraz bardzo niska zawartość siarczynów. Naturalnie mętne, nuty moreli i złocistych jagód.
Klasyczny i wzorcowy przykład dobrego grunera z Kamptal. Idealny na stół.
"Szampan" z Kamptal z typowym dla tego miejsca eleganckim chłodem i ożywczą świeżością. Podstawą tego produkowanego metodą tradycyjną klasyka jest Pinot Noir, Riesling i Grüner Veltliner. Grona pochodzą z siedlisk: Heiligenstein, Gaisberg, Grub i Lamm