Kiedy Ludwig Neumayer postanowił w latach 80. XX wieku kontynuować gospodarstwo swoich rodziców jako winiarnię, region winiarski Traisental nie istniał. Wraz z bratem Karlem miał wielkie plany: chciał opowiedzieć historię swoich winnic, nadać winu indywidualności i wirtuozerii. Niedługo potem, dzięki Ludwigowi i Karlowi Neumayerom, skromny Traisental znalazł się w recenzjach Roberta Parkera, Decantera i innych znanych publikacji – początek nieprawdopodobnej historii sukcesu.
W zamiłowaniu do jego rzemiosła nic się nie zmieniło do dziś. W przeciwieństwie do „in vino veritas”, Neumayer uważa „in vinum veritas” za swoje zadanie: nadać winu esencję, prawdę o jego winnicach. Rezultatem są pewne wina, które wahają się od dyskretnej figlarności po złożoną elegancję.
Grona do tego podstawowego Rieslinga pochodzą z tarasów z orientacją południowo-wschodnią. Jałowe, chłodne i kamieniste konglomeraty wapienne stwarzają optymalne warunki dla winorośli. Riesling z mineralnym ugryzieniem czyli delikatna owocowa gra limonki i pierwotnej skały.
Ten Grüner podąża wytyczoną przez Ludwiga Neumayera drogą, jaką jest siła i intensywność zbalansowana z klarownością i wyrafinowaniem. W młodości dominują nuty owoców o żółtej skórce, które z czasem pięknie integrują się z mineralnością wapiennych gleb winnicy Rafasetzen.
Szlachetny, głęboko zakorzeniony w łupkach Gruner Erste Lage. Głębia, mineralność i zabójczo piękny owoc. Do długiego starzenia, choć polecamy już dziś.
Riesling Rothenbart Erste Lage, 380 m n.p.m. Czerwony dolomit czyli czysty wapień, żelazo i mangan nadaje glebie charakterystyczny czerwonawy kolor – stąd nazwa Rothenbart. Jak mówi Ludwig Neumayer, to wino to krystaliczna finezja czerwonego wapienia