Przeurocze sardyńskie Vermentino do sączenia w upalne dni i na każdy piknik w okolicy. Wyborne wino do skorupiaków.
Lista produktów marki Vigneti Zanatta

Vigneti Zanatta to stosunkowo młoda firma założona w 2003 roku w wyniku połączenia dwóch winnic znanych ze swych tradycji winiarskich położonych na Sardynii i w Wenecji Euganejskiej. Obie krainy są mocno przesiąknięte kulturą winiarską, lecz są jakże odmienne.
Charakterystyka win Vigneti Zanatta
Sardynia to druga największa wyspa na Morzu Śródziemnym i znana jest ze skalistej rzeźby terenu, w szczególności granitowych skał, która została ukształtowana przez wiatr, deszcz i morze. Winnice Zanatta położone są na północy, nieopodal miejscowości Olbia pośród malowniczych plaż i obejmują 100 hektarów winnic. To tutaj w 1975 roku Bruno Zanatta rozpoczął swoją karierę winiarską. Młody enolog z Treviso zdobywał dogłębną wiedzę o ukształtowaniu terenu i ziemi, aby móc lepiej zrozumieć specyficzne miejsce, w którym się znalazł. Po prawie 30 latach jego pasja i marzenia się urzeczywistniły. W 2003 roku ze swoimi dziećmi założył własną posiadłość. W 2008 roku ukończono budową winiarni wraz z piwnicami. Poświęcenie, pełen profesjonalizm, miłość do win i dążenie do sukcesu wyróżniają rodzinę Zanatta, oferującej wyrafinowane wina i pokazując, że mariaż dwóch pozornie odległych krain winiarskich, może zaowocować winiarstwem na najwyższym poziomie.
Do najważniejszych odmian uprawianej winorośli zaliczamy Cannonau (Grenache), Carignano, Monica czy Vermentino. Wytwarzane wina Zanatta są pełne wdzięku i charakteru oraz idealnie oddają charakter terroir wyspy. Wina z Wenecji Euganejskiej wytwarzane są z najważniejszych białych odmian regionu, czyli Moscato, Pinot Grigio oraz Glera (Prosecco).
Jest 7 produktów.
Monica, starożytny szczep, dzisiaj niezwykle popularny na Sardynii, doskonały do specjału z wyspy, sera Cazu Marzu. Czy ktoś próbował? Kto się odważy?
Apetyczne Carignano z Nuraghi, z niezwykłym krajobrazem pełny Nurag, stożkowatych wież wzniesionych nad kamiennym ołtarzem stworzonych na Sardynii przez Nuragijczyków. Najstarsze datowane są na XV wiek p.n.e. Warto zagłębić się w to wino myśląc o niezwyklej historii Sardynii.
Vermentino di Gallura z prestiżowej apelacji na północnym wschodzie Sardynii. Letnie, kremowe, urocze i pełne egzotyki wino.
Sardyńskie Cannonau, to po prostu Grenache, choć jak twierdzą lokalni winiarze, ma więcej charakteru i piękny, eteryczny bukiet.
Klasyka Sardynii, Cannonau o przyjemnym bukiecie dojrzałych owoców wraz z nutami prażonego dębu i wanilii, które tworzą idealną harmonię. Aksamitne i eleganckie wino doskonałe jako towarzysz przy stole.
Le Saline to najbardziej prestiżowe wino sardyńskiej Vignetti Zanatta czyli Vermentino z najbardziej piaszczystych i bogatych w minerały gleb winnicy. Piekne, oleiste i intensywne wino o aromatach egzotycznych owoców.