Blaufränkisch (65%) i Syrah, rocznik 2019 czyli zdecydowanie najwspanialszy rok (wraz z 2017) dekady na Spitzerbergu. Imponujące i uwodzicielskie wino, pełne finezji i kuszącej kulinarnie kwasowości.
Blaufränkisch
Blaufränkisch
Blaufränkisch, znany również jako Lemberger, Frankovka czy Kékfrankos, to jeden z najbardziej cenionych szczepów czerwonych winogron w Europie Środkowej. Wywodzi się z Austrii, gdzie do dziś zajmuje szczególne miejsce w winiarskiej tradycji. Wina produkowane z tego szczepu są zróżnicowane i wszechstronne. Dzięki temu chętnie wybierają je zarówno doświadczeni koneserzy, jak i osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę z winami. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, możesz już teraz sprawdzić starannie wyselekcjonowany asortyment win Blaufränkisch w naszym sklepie!
Charakterystyka wina ze szczepu Blaufränkisch
Szczep Blaufränkisch to odmiana późno dojrzewająca, charakteryzująca się gronami o grubej, ciemnoniebieskiej skórce. Wina z tego szczepu są znane z wyrazistych tanin, głębokiego koloru i bogatego profilu aromatycznego. W bukiecie można wyczuć nuty dojrzałych owoców, między innymi czarnej porzeczki, wiśni, jagody czy jeżyny, a także zauważalne akcenty przypraw – pieprzu, goździków i ziół. W miarę dojrzewania w beczce wina te zyskują dodatkowe warstwy smakowe, takie jak czekolada, tytoń czy dąb.
Z jakim jedzeniem łączyć wina Blaufränkisch?
Warto wiedzieć, że wina ze szczepu Blaufränkisch doskonale komponują się z wieloma rodzajami potraw, dzięki zróżnicowanym stylom oraz wyrazistym aromatom. Czerwone wina z tego szczepu idealnie pasują do mięsnych dań, zwłaszcza do pieczonej jagnięciny, wołowiny, a także dziczyzny. Ich owocowy charakter i dobrze zbudowane taniny sprawiają, że świetnie komponują się z potrawami z grilla, jak również z mięsem w sosach na bazie czerwonego wina.
To jednak nie wszystko. Blaufränkisch to także doskonały wybór do serów – zarówno dojrzewających, jak i półtwardych. Jego intensywność świetnie podkreśla smak serów pleśniowych, takich jak gorgonzola czy roquefort, a także bardziej wyrazistych, jak edam czy grana padano. Warto także spróbować tego wina z daniami kuchni włoskiej, na przykład z risotto z dziczyzną czy makaronami z bogatymi, mięsistymi sosami.
A dzięki bogatej ofercie sklepu Wina.pl możesz bez przeszkód odkryć wszystko, co Blaufränkisch ma do zaoferowania. Co więcej, w asortymencie znajdziesz także inne wina austriackie.
Jest 10 produktów.
Elegancki róż stworzony z Blaufränkischa, Cabernet Franca i Zweigelta. Przy wykwintnym stole czuje się równie dobrze, jak przy grillu na tarasie. My jesteśmy oczarowani!
Rózsa Petsovits urodziła się w 1921 roku w Horitschon na Węgrzech. W tym samym roku Horitschon stał się częścią Austrii. Tak jak historia Burgenlandu jest historią niemieckojęzycznych Węgier, tak to wino stara się myśleć bez granic. Syrah z gnejsu z Węgier miesza się z Zweigeltem i Blaufränkischem z gliny i Pinot Noir z wapienia. Piękny róż wart zapamiętania, dedykowany babci Klausa Weningera. Egészségére!, Prost! i Na zdrowie!
Blaufränkisch pięknie pokazujący różnorodność gleb w regionie Mittelburgenland: np. glinę i wapień – a tym samym głębię i delikatność w kieliszku. Grona zbierane z około 30 parceli, gdzie winorośl ma od 5 do 35 lat. Beztroskie wino na każdy dzień i każdą okazję.
Ponzichter to nazwa niemieckojęzycznej mniejszości winiarzy z regionu Sopron. Węgrzy tak nazywali niemieckich winiarzy, ponieważ między rzędami winnymi uprawiali warzywa, głównie fasolę. To wzbudziło zainteresowanie Weningerów również z punktu widzenia biodynamiki. Po pierwsze, jeśli był zły rocznik, rolnicy wciąż mieli co jeść. Jednak po drugie, fasola zalicza się do roślin strączkowych, a zatem mają zdolność asymilacji azotu z powietrza do gleby. Podczas gdy dzisiaj ciężko pracujemy, aby osiągnąć równowagę w uprawie winorośli, oni po prostu to zrobili. Zweigelt, Pinot Noir, Blauränkisch i Cabernet Franc z winnic w Austrii i na Węgrzech. Smakowity i soczysty!
Grona Blaufränkischa pochodzące z dwudziestu oddzielnych działek, które znajdują się na południowym zboczu Spitzerbergu, w winnicach Spitzer, Roterd, Panhölzer, Holzweingärten i Kranzen. Wiek winorośli od piętnastu do trzydziestu pięciu lat, gdzie te starsze są odpowiedzialne za Seide (jedwab), a młodsze zapewniają Samt (aksamit). Jak mówi Dorli Muhr "to, co je wszystkie łączy, to precyzyjna ekspresja wapiennej gleby, wyrafinowane aromaty jagód i orzeźwiająca, strukturalna kwasowość". Czyste, niczym niezmącone piękno.
Hochäcker jest jedną z najstarszych parcel w Horitschon. Jej nieskaliste, twarde i gliniaste podłoże przeplatane żelazem oraz 40-letnie winorośle, dają gęste, skoncentrowane i krwiste wino. Ślinka cieknie!
Nach od staroczeskiej nazwy koloru tego wina. Typowe wiejskie morawskie czerwone wino, jakie się piło przed pojawieniem się nowych dębowych beczek, odkwaszaczy, fałszywych tanin i innych wynalazków ukrywających lekki, jasny, charakter lokalnych win. Klasyczna soczystą morawska czerwień, wino, które można pić nawet bez umiaru....
Dziełka Kranzen (3,4 Hektara) znajduje się na środkowym zboczu Spitzerberg, na wysokości od 190 do 230 metrów. Wyższa część winnicy jest stroma i bardzo sucha z piaszczystym i skalistym wapieniem. Niższa część jest bardziej płaska z glebą aluwialną. Tutaj gleba jest ciemniejsza i może zachować nieco więcej wilgoci i zawiera mniej wapienia. Została zasadzona w 1950 roku. Kranzen daje wina ciemne aromatyczne, które wykazują bardziej solidny i pełny charakter niż inne lokalizacje na Spitzerberg.
Spitzerberg czyli wapienny pas o długości około 5 km i wysokości 300 metrów, wystawiony na działanie wiatru, pomiędzy Alpami (pasmo Leitha) a Karpatami (Wzgórza Hainburg). Dzięki nieustannie rozbijającym się falom pierwotnego morza, które niegdyś pokrywało te tereny, na zboczu wzgórza osadziła się gruba warstwa wapienia, który z czasem uległ erozji do rozmiarów ziarenek piasku. Grona Blaufränkisch z najstarszych winnic: działka w Ried Spitzer zasadzona w 1955 r., działka w Ried Roterd (posadzona w 1985 r.) i działka w Panhölzern (1985 r.). Jak twierdzi Dorli Muhr, każdego roku te stare winorośle produkują najbardziej eleganckie i wyrafinowane wina o świeżej kwasowości, precyzji i dużym potencjale starzenia.
