Giacomo Fenocchio to producent, który pozostaje wierny tradycyjnemu stylowi wytwarzania Barolo. Jego podejście charakteryzuje się długą maceracją i fermentacją ze skórkami oraz przedłużonym okresem dojrzewania w zbiornikach z dębu slawońskiego.
Historia uprawy winorośli i produkcji wina przez rodzinę Fenocchio w Monforte d'Alba sięga roku 1894. Od tego czasu firma nieprzerwanie pozostaje w rękach rodziny. Obecnie zarządza nią Claudio Fenocchio, który reprezentuje piąte pokolenie winiarzy.
Na 14 hektarach własnych winnic uprawiane są klasyczne czerwone szczepy Piemontu: Nebbiolo, Barbera, Dolcetto oraz Freisa, a także mniej znany autochtoniczny szczep biały - Arneis. Fenocchio posiada swoje parcele w uznanych i prestiżowych crus, takich jak Cannubi, Villero, Castellaro i Bussia. Z tych wyjątkowych lokalizacji powstają wina single vineyard, które precyzyjnie odzwierciedlają terroir poszczególnych obszarów apelacji Barolo.
Wina od Giacomo Fenocchio są uznawane za klasyczne. Już dziś ich degustacja dostarcza wielu emocji i doznań, a z upływem czasu z pewnością zaoferują jeszcze więcej.
Bussia to nazwa jednej ze 170 MGA w apelacji Barolo DOCG. MGA, czyli Menzione Geografica Aggiuntiva odnoszą się do konkretnych obszarów zdefiniowanych wewnątrz apelacji i w dużym uproszczeniu można stwierdzić, że MGA jest lokalnym odpowiednikiem burgundzkiego cru lub climat. Bussia jest drugim największym obszarem w Barolo i właśnie w związku z rozmiarem podzielono ją na podstrefy - Soprana oraz Sottana, z której pochodzą owoce do produkcji wina autorstwa Fenocchio.
Villero, położone w Castiglione Falletto, jest znane z wyjątkowego terroir, które łączy gleby helweckie i tortońskie. Te gleby, bogate w glinę i wapń, nadają winom z Villero bogactwo i złożoność, z wyraźnymi nutami owocowymi i przyprawowymi
"Podstawowe" Barolo Giacomo Fenocchio wyprodukowane jest z owoców zebranych z niewielkiej parceli o powierzchni zaledwie 1 ha leżącej nieopodal miasteczka Monforte d'Alba. Roczna produkcja wynosi 7000 butelek.
Dolcetto czyli klasyczne, piemonckie DNA, z Serralunga, która nadaje wyjątkową strukturę i zapewnia charakterystyczną świeżość i aromatyczność wina. Gładkie, krągłe, fantastycznie pijalne wino i doskonały towarzysz w kuchni.