Merayo Aquiana Tinto Mencía Bierzo DO
Genialna Mencía z bardzo starych krzewów z Bierzo. Piękne, harmonijne, długie i złożone wino o fenomenalnej mineralności.
Marka Marayo została stworzona w roku 2010, bazując na doświadczeniu całego życia Pedro Merayo oraz winogronach z jego starych winnic. Winiarnia ulokowana jest w posiadłości rodzinnej Miramonte, niedaleko miasta Ponferrada. Wyposażona w nowoczesne urządzenia i najnowszą technologię pozwala na tworzenie znakomitych win. Otacza ją 10 hektarów winnic, podzielonych na pięć wyodrębnionych działek o różnej charakterystyce. Zbiory odbywają się wyłącznie ręcznie, a do produkcji win wykorzystuje się najnowsze technologie w tym nowoczesne kadzie ze stali nierdzewnej.
Mimo że produkcja wina pod własną marką zaczęła się niespełna siedem lat temu, Merayo jest dziś znaczącym producentem w regionie.
Region Bierzo jest usytuowany w północno zachodniej części Hiszpanii i charakteryzuje się wyjątkowym i unikalnym mikroklimatem. Z jednej strony mamy tu podobnie jak w Galicji sporą wilgotność i dużą ilość opadów, z drugiej zaś wiele wspólnego z gorącym i suchym klimatem Kastylii. Położenie na niskiej wysokości nad poziomem morza chroni region przed wiosennymi przymrozkami oraz sprawia, że winogrona dojrzewają ok miesiąca wcześniej niż w Kastylli. Średnia roczna temperatura to 12°C, (zimą minimum 3.5°C, a latem maksimum 24°C).
Wina produkowane w tej apelacji muszą ograniczać się do poniższych szczepów: Czerwone: Mencia, Alicante Bouschet, oraz eksperymentalnie Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon. Białe: Dona Blanca, Godello, Palomino oraz eksperymantalnie Malvasia, Chardonnay i Gewurztraminer.
Jest 4 produktów.
Genialna Mencía z bardzo starych krzewów z Bierzo. Piękne, harmonijne, długie i złożone wino o fenomenalnej mineralności.
Takie rzeczy tylko w Bierzo! Mencía z 80-letnich krzewów w cenie prostego wina. Nie do wiary!
Mencía ze starych 80-letnich krzewów o wyraźnie atlantyckim charakterze. Świeża, fantastycznie odmianowa i niemal porywająca!
Piękne Godello ze starych krzewów, zasadzonych na gliniastych glebach z otoczakami na powierzchni, na wysokości 600 metrów m n.p.m. Urokliwe, niemal podniecające wino o strzelistej mineralności i nektartynkowo-jabłkowej owocowości. Cudo!