Destylat pszeniczny został redestylowany w miedzianym alembiku, z 9 składnikami aromatycznymi. Jest ikoniczny przedstawiciel stylu London Dry Gin.
Wyraźny aromat jałowca i skórki cytryny po chwili ustępuje kolendrze. Smak zdominowany przez jałowiec; pojawiają się również nuty lukrecji i cynamonu oraz skórki cytrynowej. Nieco niższa zawartość alkoholu.
Mocny aromat jałowca, lukrecji, igliwia i szałwi. Subtelnie fiołki i lawenda. W ustach klasyczny jałowiec, młotkowany pieprz, lekko cytryna. Wyraźnie zaznaczona szałwia. Lekko pikantny, przyprawowy finisz.
Alkohol bazowy - spirytus z angielskiej pszenicy. Destylacja: Pot Still
Do produkcji NO.8 używany jest miedziany pot still “Connie” wyprodukowany w roku 1960 przez najstarszą brytyjską firmę John Dore & Company. Tradycyjne metody produkcji, element rodzinnego biznesu oraz małe partie plasują Langley’s NO.8 w czołówce ginu na świecie.
Aromat jałowca, czarnego pieprzu, słodkich cytrusów. Przyjemny niuans żywicy. W ustach wybija się lekka słodycz i nieco mocniejsza budowa. Smakuje jałowcem, kolendrą, kandyzowaną skórką cytryny. Destylat pszeniczny został redestylowany w miedzianym alembiku, z 9 składnikami aromatycznymi, a następnie dodano ok 2% syropu z trzciny cukrowej.