Nowa odsłona whisky Glenmorangie, stworzona z bogatej w minerały wody ze źródła Tarlogie Spring. Przyjemnie słodka i owocowa dzięki destylacji w alembikach wysokich niczym dorosła żyrafa. Dojrzewa w trzech rodzajach beczek, po czym jest komponowana w doskonale zbalansowaną całość.
Lista produktów marki Glenmorangie
Glenmorangie powstaje z użycia jedynie pięciu naturalnych składników. Należy do nich mocno mineralna woda ze źródeł Tarlogie, jęczmień wyłącznie szkockiego pochodzenia, drożdże opracowane specjalnie na potrzeby destylarni, dęby z gór Ozark, z których powstaną najlepsze beczki i wreszcie czas, który whisky spędzi w tych właśnie beczkach dojrzewając w unikatowym, niezwykle łagodnym klimacie zatoki Dornoch.
Szóstym sekretnym elementem są ludzie – szalenie dynamiczny zespół, który działa pod czujnym okiem Dyrektora Kreatywnego Dr Billa Lumsdena, znanego również jako „Willy Wonka w świecie whisky”.
Swoją charakterystyczną delikatność Glenmorangie zawdzięcza wykorzystaniu najwyższych miedzianych alembików w całej Szkocji, dzięki którym tylko najlżejsze, najbardziej subtelne elementy destylatu zostaną zebrane jako spirytus. Ta imponująca aparatura stoi w samym sercu zakładu i osiąga wysokość 5,14 m odpowiadając rozmiarem dorosłej żyrafie, a uzyskany w ten sposób wyjątkowo łagodny i kwiatowy alkohol stanowi podstawę każdej Glenmorangie. Element wyzwania, które niesie w sobie pytanie „a gdyby tak…?” to domena wielu znakomitych artystów, a do takich trzeba zaliczyć Rzemieślników z Tain. Dla nich wszystko może się stać inspiracją do nowych eksperymentów. „A gdyby tak whisky smakowała jak wycieczka w głąb dzikiego lasu?”, „a gdyby tak odtworzyć charakter świeżo zaparzonej kawy?”, „a gdyby tak była aksamitna jak kawałek owocowego ciasta?”. Kreatywność jest dla nas grą zespołową, a komponowanie znakomitych whisky wymaga bujnej wyobraźni i dzięki zespołowi Dr Billa Lumsdena świat Glenmorangie to miejsce, w którym wszystko jest możliwe.
Jest 7 produktów.
Oryginalna 10-letnia Glenmorangie znana ze swoich łagodnych tonów i delikatności smaku powstała ponad 175 lat temu. Dzisiaj jest to jeden z najchętniej wybieranych przez miłośników whisky single maltów.
Lasanta to po celtycku 'ciepło i miękko'...nic dodać, nic ująć.
Quinta Ruban to whisky dojrzewająca przez 14 lat w beczkach po bourbonie i po porto z Portugalii, to jak zaproszenie do nieprzewidywalnej przygody. To gąszcz zmysłowych kombinacji smakowych, wkroczenie w ten świat to podróż, która jest równie pyszna, jak cel.
Glenmorangie Nectar d'Or to Single malt, który początkowo dojrzewa w beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu, a następnie finiszuje w beczkach, w których wcześniej leżakował słodki Sauternes.
Przez większość czasu ta whisky dojrzewa w amerykańskich beczkach po bourbonie z białego dębu, a następnie jej część (około jednej trzeciej) trafia na trzy lata do hiszpańskich beczek po sherry Oloroso. Obie łączone są po 18 latach, tworząc cudowną, unikatową whisky.
Szlachetna, kremowa whisky produkowana z użyciem 'słodu czekoladowego'. Całość zapakowana w supereksluzywne pudełko. Gra na emocjach...