Dingle Single Malt Batch No. 5 Whisky
W nosie krem brûlée, ciasteczka sezamowe oraz miód kwiatowy, potem nuty tytoniowe. W ustach słodycz dżemowej czerwonej porzeczki, żurawiny oraz wiśni. W tle orzechy włoskie, dym cygarowy oraz prażone migdały.
Dingle Distillery to irlandzka, rodzinna destylarnia produkująca irlandzką whisky zgodnie z tradycyjnymi metodami. Historia Dingle zaczyna się w 1996 r. gdy trzej przyjaciele - Oliver Hughes, Liam LaHart oraz Peter Mosley - postanowili otworzyć własny browar rzemieślniczy. Pomysł był bardzo innowacyjny jak na tamte czasy. Istniało spore ryzyko porażki, jednak skierowanie produkcji na rzecz jakości piwa a nie ilości, okazało się strzałem w dziesiątkę. Browar o nazwie Porterhouse Brewing Company, wszedł do panteonu najlepszych browarów rzemieślniczych w Irlandii.
14 lat później, po drugiej stronie Irlandii, w hrabstwie Kerry, Hughes, LaHart i Mosley otwierają destylarnię Dingle. Założenia są dość proste - niezależna produkcja w klasycznym stylu irlandzkiej whiskey o najwyższej jakości. Dingle produkuje dwa rodzaje whisky - single malt (100% słodowany jęczmień, potrójna destylacja) oraz pot stil (częściowo słodowany jęczmień, potrójna destylacja). Właściwie każdy proces produkcji, włączając butelkowania odbywa się na miejscu a nad każdym procesem czuwa Mistrz Destylacji- Graham Coull, który wcześniej odpowiadał za produkcję w destylarni Glenfiddich, Balvenie oraz Glen Moray. Pomimo że Dingle chełpi się tradycyjnym irlandzkim stylem, ich whiskey leżakuje w wielu rodzajach beczkach takich jak: różne rodzaje sherry, madera, rum, bourbon, porto oraz szampan. W 2020 destylarnia otrzymała tytuł najlepszej rzemieślniczej destylarni w Irlandii.
Jest 5 produktów.
W nosie krem brûlée, ciasteczka sezamowe oraz miód kwiatowy, potem nuty tytoniowe. W ustach słodycz dżemowej czerwonej porzeczki, żurawiny oraz wiśni. W tle orzechy włoskie, dym cygarowy oraz prażone migdały.
Destylarnia Dingle z dumą wprowadza na rynek długo wyczekiwaną whisky single malt Dingle Lá le Bride, drugą z serii dziewięciu limitowanych whisky z serii Wheel of the Year. Z okazji początku wiosny i dnia św. Brygidy celtyckie święto Lá le Bride, znane również jako Imbolc, jest źródłem nadziei i radości dla rolników. Mówi się, że Bríd odwiedza domy tych, którzy ją szanują, obdarzając ją światłem i ochroną. To sezonowe przebudzenie zbiega się z drugim wydaniem z serii Dingle Distillery''s Wheel of the Year.
Bogaty aromat gorzkiej czekolady i wanilii, po chwili otrzymujemy słodycz suszonej figi i prażone orzechy laskowe. Usta oblepia czekolada w wielu wydaniach: lody, wafle, kakao. Długi, satysfakcjonujący finisz.
Celtic Wheel of the Year jest podzielony na osiem okresów, a seria Wheel of the Year z Dingle Distillery ma rozpocząć dziewięć edycji, w tym dodatkową dziewiątą i ostatnią wersję z okazji Dnia Wrena, zgodnie z rytmem pór roku, równonocy i przesileń. Chociaż Dzień Wrena nie jest częścią Celtyckiego Koła Roku, jego wydanie jest wyrazem uznania dla znaczenia tego dnia w kulturze i dziedzictwie Dingle.
Starożytne celtyckie święto Bealtaine oznacza koniec wiosny i początek lata. W historii Irlandii święto naznaczone było wychodzeniem zwierząt na letnie pastwiska i rozpalaniem ognisk. Mówiono, że początek sezonu letniego rozpoczął się od festiwali ognia w Bealtaine. Pożary te oznaczały oczyszczenie i przejście do nowego sezonu z nadzieją na pomyślne zbiory.
W nosie nuty soczystych gruszek oraz skórki z pomarańczy. W ustach jabłka z brązowym cukrem. Na drugim planie świeżo pieczona francuska bułeczka z serkiem waniliowym, cynamonem i rodzynkami.
Potrójnie destylowana single malt whiskey, która spędziła 6-4 lata w beczkach ex-bourbon oraz ex-sherry Oloroso.