King Robert II Blended Scotch Whisky
Marka stworzona w 1968 roku przez Ian Macleod Distillers. Blend ponad 30 szkockich destylatów, między innymi z Glengoyne oraz Tamdhu.
Ian Macleod Distillers to szkocka firma, kierowana od początku przez rodzinę Russell do dnia dzisiejszego. Sama firma zajmuje się od początku niezależnym bottlingiem whisky, produkcją whisky, dystrybucją alkoholi a także mieszaniem whisky. W 2018 roku trafiła na 10 miejsce w światowym rankingu firm zajmujących się whisky.
Początek firmy datuję się na 1936 rok, który jest też rokiem Peter Russell założył własną firmę brokerską. W 1956 firma Peter Russell & Co przejęła w całości firmę Ian Macleod & Co. Firma z biegiem lat, stopniowo i ostrożnie dobierała marki z którymi chciała współpracować. Milowym krokiem było pozyskanie marki oraz destylarni Glengoyne, dzięki czemu Ian Macleod Distillers stało się producentem whisky. Kolejnym krokiem było stworzenie torfowej whisky słodowej Smokehead, a następnie reaktywowanie wyciszonej destylarni Tamdhu. Kolejnym krokiem stało się pozyskanie legendarnej destylarni Rosebank, która zostanie odrestaurowana i otwarta w 2022 roku.
Jest 11 produktów.
Marka stworzona w 1968 roku przez Ian Macleod Distillers. Blend ponad 30 szkockich destylatów, między innymi z Glengoyne oraz Tamdhu.
Isle of Skye Blended Scotch Whiskey to ciesząca się uznaniem krytyków whisky - niesiona w torfowych strumieniach, wyrzeźbiona przez starożytne wiatry, opowieści i pieśni, tak jak jej imiennik. Wyprodukowane przy użyciu tylko najbardziej wyselekcjonowanych torfowych słodów wyspowych, uzupełnionych bogatymi i unikatowawymi słodami z regionu Speyside i Highland. Leżakowanie w dębinie przez 30 lat wykuło charakter i stworzyło unikalny smak oraz duszę tego oto trunku.
Nos bogaty i dębowy, imbir zmieszany z czerwonym jabłkiem i cytrusami. Podniebienie okrągłe i owocowe, z nutami słodu przechodzącymi w pasmo torfu
Beczki whisky użyte do stworzenia tej ekspresji pochodzą z jednej mało znanej destylarni z regionu Speyside. Malt Master Ian Macleod- John Glass, wybrał najlepszej jakości starzone destylaty, które idealnie odzwierciedlają aromaty charakterystyczne dla region Speyside. Fantastyczna whisky dla początkujących w tej dziedzinie.
Beczki whisky użyte do stworzenia tej ekspresji pochodzą z jednej nieznanej destylarni z regionu Lowland. Malt Master Ian Macleod- John Glass, wybrał najlepszej jakości starzone destylaty (potrójnie destylowane), które idealnie odzwierciedlają aromaty charakterystyczne dla region Lowland. Fantastyczna whisky, aby rozpocząć swoją przygodę z whisky.
Beczki whisky użyte do stworzenia tej ekspresji pochodzą z jednej nieznanej destylarni z jednej z wysp szkockich (oprócz) Ilay. „Island” jest nieoficjalnym regionem, który powstał ze względu na rosnącą popularność „wyspiarskich destylarni”. Malt Master Ian Macleod- John Glass, wybrał najlepszej jakości starzone destylaty, które idealnie odzwierciedlają aromaty charakterystyczne dla whisky produkowanych w bardziej morskich destylarniach. Fantastyczna whisky, aby rozpocząć swoją przygodę z whisky.
Beczki whisky użyte do stworzenia tej ekspresji pochodzą z nieznanej destylarni z regionu Islay. Malt MasterIan Macleod- John Glass, stworzył whisky idealnie oddajacą aromaty charakterystyczne dla whisky z Islay. Fantastyczna whisky, aby rozpocząć swoją przygodę z whisky.
Beczki whisky użyte do stworzenia tej ekspresji pochodzą z jednej nieznanej destylarni z regionu Highland. Malt Master Ian Macleod- John Glass, stworzył whisky idealnie przedstawiający aromaty charakterystyczne dla whisky z Highland. Fantastyczna whisky, aby rozpocząć swoją przygodę z whisky.
Nuty jęczmienia ze słodyczą balansują na kubkach smakowych przechodząc w budyniowy smak kremu angielskiego. W ustach kontynuacja słodkich nut kremowych, przechodząca w dojrzały smak ciasta owocowego typu keks.
W nosie chipsy bananowe, herbatniki maślane, kajmak, skórka z pomarańczy kandyzowana. Oleista konsystencja wzmacnia wrażenie słodyczy w ustach. Czuć wanilię, karmel, masło orzechowe oraz nuty orzechów włoskich.
Jest to mieszanka whisky słodowej w wieku minimalnym 5 lat z regionów Speyside, Lowland oraz Isle oraz whisky zbożowej z destylarni Invergordon. Większość whisky używanej do tego blendu pochodzi z beczek pierwszego użycia po sherry oraz bourbonie. Efektem jest niesamowicie delikatna, aksamitna i słodka whisky, która idealnie nawiązuje do swojej nazwy - „gładka jak świński nos”.
Surowiec - whisky słodowa oraz whisky zbożowa. Destylacja- Pot Still oraz Column Still Blended Whisky stworzona w wyniku kupażu single malt whisky z wyspy Skye, single malt z regionu Speyside oraz whisky zbożowej. Cześć whisky dojrzewała w beczkach ex-sherry co od razu czuć podczas picia.
Aromaty bryzy morskiej, rodzynek oraz suszonej moreli. Z tyłu gorzka czekolada i suszona śliwka. W smaku dojrzałe brzoskwinie z nutą wanilii, potem morska słoność oraz miód wrzosowy.