Casa de la Ermita jest stosunkowo młodym przedsięwzięciem winiarskim, bo założonym w 1999 roku, ale przez rodzinę, która od dawna łączy tradycje rolnicze z najnowocześniejszymi technologiami. Winiarnia i jej winnice znajdują się w El Carche, chronionym parku regionalnym o tej samej nazwie w Górach Betyckich, w drugim co do wysokości łańcuchu górskim w Europie z zapierającymi dech w piersiach widokami. Wielowiekowe drzewo oliwne, które stoi u bram Casa de la Ermita, jest symbolem winiarni i stało się źródłem inspiracji do stworzenia etykiet. Monastrell jest tu najważniejszą odmianą, ale również Cabernet Sauvignon, Macabeo, Merlot, Petit Verdot, Syrah czy Viognier odgrywają tu ważną rolę.
Winiarnia jest otoczona winnicami i znajduje się 700 metrów nad poziomem morza w idyllicznej scenerii. Wytwarzanie win odbywa się poprzez system grawitacyjny w piwnicach o głębokości ponad ośmiu metrów, w których znajduje się dodatkowo miejsce do dojrzewania 4200 beczek po 225 litrów wina każda. Temperatura jest kontrolowana przez cały proces produkcji, aby uzyskać złożone i aromatyczne wina, z potencjałem do leżakowania.
Wiele działek jest uprawianych zgodnie z wymogami „rolnictwa ekologicznego”. Głównym celem tego rodzaju praktyk agronomicznych jest unikanie stosowania syntetyzowanych chemikaliów w rolnictwie i zachęcanie do stosowania zamiast nich nawozów i pestycydów pochodzenia naturalnego. Casa de la Ermita jest pionierem w produkcji ekologicznych win w apelacji Jumilla i od ponad pięciu lat jest liderem w „rolnictwie ekologicznym” w regionie Murcia.
Flagowe wino Casa de la Ermita to połączenie Monastrell, Cabernet Sauvignon i Syrah. Dlaczego taki kupaż? Po prostu dlatego, że każde z gron niesie w sobie to, co najlepsze: Morze Śródziemne, świeżość i ciało. W ten sposób łączą się, aby osiągnąć równowagę, która sprawi, że będziecie się szczęśliwi.
Klasyka Ermity, wyjątkowa kompozycja Petit Verdot (65%) i Monastrell (35%) pełna złożonych niuansów, które zapewnia długie starzenie. Jeśli lubicie dania z dziczyzny i czerwone mięsa, macie idealne połączenie. Zawsze udany wybór, który zapamiętacie na długo!
Piękny przykład na to, że Monastrell można wzbogacić, łącząc go z Petit Verdot. Bardzo złożony, zniuansowany charakter naznaczonym białymi przyprawami, które nadaje mu starzenie we francuskim dębie.