Wino jest integralną częścią złożonego życia Joego Bastianicha - ojca, restauratora, pisarza, gwiazdy telewizyjnej, muzyka i maratończyka. Najszersze grono osób poznało go jako współprowadzącego wraz z Gordonem Ramsayem i Grahamem Elliotem amerykańską edycję, uwielbianego na całym świecie, programu „MasterChef”.
Już dwie dekady temu dostrzegł on duży potencjał na falistych wzgórzach we Friuli Venezii Giulii i był przekonany, że białe wina z tego regionu mogą konkurować z najlepszymi na świecie. W 1997 roku znalazł posiadłość spełniającą jego oczekiwania więc postanowił stworzyć wina światowej sławy z tego obiecującego obszaru. Tak narodziła się winnica BASTIANICH.
Mówiąc o Joem, nie sposób nie wspomnieć o jego matce - Lidii Mattichio Bastianich - Włoszce, która wyemigrowała do Stanów Zjednoczonych. Swoją pierwszą włoską restaurację otworzyła w 1971r., w Nowym Jorku. Dziś jest znaną restauratorką, autorką pięciu książek kucharskich, czterech serii programów kulinarnych w publicznej telewizji oraz ambasadorką włoskiej kuchni i włoskiego wina w Stanach Zjednoczonych.
Wyjątkowość Schioppettino jest znana, podobnie jak jego wyraźne cechy smakowe i głębokie połączenie z Friuli, miejscem pochodzenia szczepu. Pieprzne, subtelne wino o niezwykłych właściwościach. Świetny partner kulinarny.
Friulano to najbardziej typowy, autochtoniczny szczep Friuli. Ukochany przez miejscowych, ale i przez nas, za soczystość, ziołowość i mineralny charakter.
Kupaż Merlot i Refosco. Równowaga i elegancja sprawiają, że Vespa Rosso jest bogata, przyjemna i niesamowicie pijalna, a do tego uniwersalna kulinarnie. Piękne, dojrzałe wino!