De Stefani Redentore Raboso Trevenezie IGT
Uwaga niezwykła rzadkość! Raboso zwane też Raboso Piave, to autochtoniczna odmian dla regionu Veneto, która porastała tutejsze wzgórza jeszcze przed okresem rzymskiego imperium! Musicie spróbować!
Szukasz niezwykłych włoskich win? Warto więc sprawdzić, co do zaoferowania ma szczep Raboso! To czerwona odmiana winorośli wywodząca się z północnych Włoch, przede wszystkim z regionu Veneto, a zwłaszcza z okolic Treviso. Szczep ten występuje w dwóch głównych odmianach: Raboso Piave (znane również jako Friularo lub Friulara) oraz Raboso Veronese.
Zazwyczaj wina ze szczepu Raboso charakteryzują się głęboką barwą oraz intensywnymi aromatami ciemnych owoców, takich jak wiśnia i jagody. Co więcej, wina produkowane z Raboso są znane z wysokiej kwasowości i znacznej zawartości tanin, dzięki czemu zyskują wyrazisty i soczysty charakter.
Szczep Raboso jest jednym z najbardziej charakterystycznych gatunków winorośli uprawianych w północnych Włoszech. Winorośl charakteryzuje się wysoką odpornością na trudne warunki klimatyczne, co czyni z niej doskonały wybór w regionach o zmiennych warunkach pogodowych. Ponadto grona Raboso dojrzewają stosunkowo późno, nadając winom głębi i złożoności smaku.
To wszystko sprawia, że cechą wyróżniającą wina ze szczepu Raboso jest ich wyrazisty profil smakowy, w którym dominują nuty wiśni, jagód, a także subtelne akcenty przyprawowe. Dzięki swojej wyrazistej strukturze, wina te często dojrzewają w dębowych beczkach, które dodają im aksamitnych nut wanilii i dymu.
Czy wiesz, że bez przeszkód możesz łączyć to wino z jedzeniem? Wina Raboso doskonale komponują się z różnorodnymi daniami, podkreślając ich walory smakowe. Czerwone wina z tego szczepu świetnie pasują do dań na bazie czerwonego mięsa, takich jak steki, gulasze czy pieczenie. Ich wysoka kwasowość sprawia, że idealnie równoważą tłustość potraw, tworząc harmonijną całość. Doskonale sprawdzą się również w towarzystwie serów oraz potraw z grilla.
W naszym sklepie oferujemy starannie wyselekcjonowane wina Raboso, które zadowolą zarówno koneserów, jak i osoby dopiero odkrywające ten wyjątkowy szczep. Proponujemy zarówno klasyczne, czerwone wina wytrawne, jak i bardziej orzeźwiające wina różowe na bazie Raboso. Jedno jest pewne — każda butelka w naszej ofercie pochodzi od renomowanych producentów, gwarantując naszym Klientom najwyższą jakość i autentyczność smaku.
Jest 3 produktów.
Uwaga niezwykła rzadkość! Raboso zwane też Raboso Piave, to autochtoniczna odmian dla regionu Veneto, która porastała tutejsze wzgórza jeszcze przed okresem rzymskiego imperium! Musicie spróbować!
Wyjątkowe Onde Rosa czyli róż na bazie autochtonicznego szczepu Raboso z winnicy położonej między Morzem Adriatyckim a Alpami. Urzekające wino!
Naturalmente Rosso to kupaż, powszechny w weneckich winnicach od wieków: Merlot i Raboso. Organiczne i biodynamiczne zasady w winnicy, brak manipulacji w winiarni, rodzime drożdże i brak filtracji dają wiśniowo-malinowe, obłędnie soczyste wino. Musicie sprobować!