Ta stara winnica w Agliano Terme znajduje się w Vianoce, starożytnej osadzie, w której znajduje się dom chłopski i kościół. Został zbudowany w pierwszej połowie XIX wieku przez baronów Visconti z Ornavasso, następnie, na początku lat 20. XX wieku, kupili go bracia Secondo i Serafino Trinchero. Dziś należy do Renato i Ezio. Agliano Terme to jeden z najlepszych obszarów do produkcji wysokiej jakości Barbera d'Asti.
Do tej farmy należy wiele najstarszych winnic tego regionu; wiele winorośli ma ponad pięćdziesiąt lat (niektóre zostały posadzone w latach dwudziestych XX wieku), co skutkuje mniejszymi plonami, nadającymi winom strukturę i jakość. Nota historyczna: w 1952 wyprodukowano pierwsze butelki Barbera d'Asti, a Trinchero otrzymał pierwszą pozycję w rejestrze winiarskim Asti.
Barbera d'Asti apelacja dająca nieco lżejsze, bardziej eleganckie wina niż siostrzana Alba. "Terra del Noce" to dobry przykład rustykalnego wina z młodych dwudziestoletnich krzewów winnicy braci Trinchero. Winnica o organicznej uprawie.
Flagowa Barbera Trinchero, produkowana metodami typowymi dla topowych Barolo. Potencjał na 20 - 30 lat. Na pewno jedna z najlepszych, najciekawszych Barber.
Freisa to bliski, mniej znany krewny sławnego Nebbiolo z własnym DOC już od 1972 roku. Warto spróbować w wersji wysokiej jakości z winnicy z tradycjami. Wino z około czterdziestoletnich krzewów dojrzewa w dużych beczka z dębu sławońskiego.
"Nobius" od Ezio Trinchero to Nebbiolo, wytwarzane jak kiedyś metodami rzemieślniczymi i tylko w latach najlepszych zbiorów. Bez kompromisów, manipulacji i chemii.