Czerpiąc z wieloletniego dziedzictwa wódek w Polsce, cofamy się do czasów XIX wieku, kiedy wiele destylarni produkowało alkohole, które podkreślały smak i indywidualność, zamiast próbować je filtrować.
Tradycyjną metodą, która słynęła z produkcji jednych z najlepszych wódek, blendujemy wyborne spirytusy żytnie i pszeniczne, a następnie dodajemy niewielkie ilości dojrzewających spirytusów owocowych – jabłkowego i śliwkowego. Jabłko wnosi rześką kwaskowatość, podczas gdy śliwka nadaje wódce słodycz i głębię. Rezultatem jest klasyczna wódka o rzadko spotykanej głębi, złożoności i gładkości. Tak smakowała wódka, odważna i wyrazista.
Urodzony w Wielkiej Brytanii z ojca Polaka, Założyciel, Jan Woroniecki, od wielu lat zajmuje się prowadzeniem restauracji w Europie Wschodniej. W tym czasie sprzedał – i wypił – setki różnych wódek i czasami dostrzegał potencjał odnowy niektórych mniejszych, staroświeckich polskich marek – z powrotem do czasów, gdy każda destylarnia produkowała alkohole, które podkreślały smak i indywidualność niż próbować je odfiltrować. Współpracując z Karolem Terejlisem – wielokrotnie nagradzanym Cocktail Barmanem – i Urszulą Wójcik – Master Distiller – wierzymy, że stworzyliśmy naprawdę świetną wódkę o złożoności, głębi i rzadko spotykanej gładkości. Starożytne miasto Sandomierz, w sercu Polskiego Sadu, od średniowiecza słynie z sadownictwa i gorzelnictwa. Kavka narodziła się z tego dziedzictwa.
Kavka wzoruje się na staropolskich recepturach polskich gorzałek, gdzie w procesie destylacji dodawano owoce, aby podkreślić unikalną recepturę. Destylat pszeniczno-żytni jest wzbogacony destylowanym w miedzianych alembikach spirytusem z jabłek oraz śliwek. Dzięki temu Kavka posiada niezwykle kremowy zdecydowany charakter oraz dużą dozę owocowej słodyczy. Kavka jest produkowana w legendarnej destylarni Koneser a autorka receptury Urszula Wójcik, zajmuje się każdym etapem tworzenia tego produktu.
W czasach polskiej prohibicji w latach ‘20 i ‘30, aby zaprosić kogoś na wódkę, zapraszało się go hasłem „Chodźmy na Kavkę”.
W hołdzie klasycznej, polskiej Starce- gdzie ojciec zakopywał beczkę spirytusu w dniu narodzin córki, a wykopywał ją w dniu ślubu. Kavka Tokaji Cask to rewelacyjnie zbalansowane połączenie żyta, pszenicy oraz destylatów z jabłek i śliwek. Dzięki starzeniu Kavki w beczkach po węgierskim Tokaju otrzymaliśmy dojrzały trunek z subtelnymi nutami owocowymi, jasnym dębem i trwałą głębią. Twórcy wódki Kavka- troje uzdolnionych osób- protektor Jan Woroniecki; Mistrzyni Destylacji Urszula Wójcik oraz barman koktajlowy Karol Terejlis, stworzyli wódkę leżakowaną w beczkach po tokaju. Produkt dostępny w bardzo limitowanej ilości.
Kavka to polska wódka premium z bogatą, dźwięczną historią przesiąkniętą tradycją. Założona przez znanego restauratora Jana Woronieckiego, nazwa nawiązuje do okresu polskiej prohibicji, kiedy Kavka (lub wrona) była używana jako kod zabezpieczający nielegalny alkohol. Inspirowana polską tradycją i czasem, kiedy każde miasto, każda gorzelnia i każda wódka była wyjątkowa.
Kavka wzoruje się na staropolskich recepturach polskich gorzałek, gdzie w procesie destylacji dodawano owoce, aby podkreślić unikalną recepturę. Destylat pszeniczno-żytni jest wzbogacony destylowanym w miedzianych alembikach spirytusem z jabłek oraz śliwek. Dzięki temu Kavka posiada niezwykle kremowy zdecydowany charakter oraz dużą dozę owocowej słodyczy. Kavka jest produkowana w legendarnej destylarni Koneser a autorka receptury Urszula Wójcik, zajmuje się każdym etapem tworzenia tego produktu.
W czasach polskiej prohibicji w latach ‘20 i ‘30, aby zaprosić kogoś na wódkę, zapraszało się go hasłem „Chodźmy na Kavkę”.