Destylarnia założona w 2014 przez niezależnego bottlera- rodzinną firmę Wemyss Malts. Destylarnia jest zlokalizowana na terenie starej farmy, wybudowanej na początku XIX wieku, farma zajmowała się dostarczaniem zbiorów dla królewskiego dworu. Charakterystyczną częścią destylarni jest wieża-gołębnik, w której znajduje się pierwsza beczka zalana przez destylarnie. Destylarnia znajduję się w regionie Lowland, jednak whisky bliżej do charakteru Speyside- delikatny, kwiatowy oraz pełne owoców. Zawdzięcza to użyciu wyłącznie jęczmienia z okolicznej farmy, użyciu drożdzy popularnych wśród belgijskich browarników; Anchor oraz SafWhiskyM1, które mają podkreślić owocowość w whisky, stosunkowo wolnej destylacji oraz użyciu bardzo świeżych beczek.
Dream to Dram to historyczny pierwszy oficjalny wypust najnowszej destylarni w regionie Lowland. Młody 3-letni destylat dojrzewał w dwóch rodzajach beczkach: ex-bourbon z białego dębu pierwszego napełnienia (dzięki czemu wyciągnął dużo słodkich nut) oraz ex-bordeaux (poddane procesowi STR, regeneracji drewna), które dały delikatne nuty skóry cielęcej oraz kakao. Niefiltrowana na zimno oraz bez dodatku sztucznych barwników.
Pełen słodkiego, owocowego charakteru DOOCOT jest lekki, intensywnie owocowy, kwiatowy i uzupełniony bogatym kolorem pochodzącym z wysokiej jakości beczek, w których dojrzewał.
Balcomie Cask Strength lekki, słodki i owocowy Single Malt. Elegancka whisky, w której słodki duch jest doskonale zrównoważony delikatnymi nutami sherry z beczki, która pielęgnuje ją do dojrzałości.
Whisky Kingsbarns Single Cask Strength słynie z niuansów i wariacji, które rozwijają się zarówno pod względem aromatu i smaku. Słodycz i elegancka pikanteria.