Lista produktów marki Wemyss Malts

Whisky Wemyss Malts

Nazwa marki Wemyss pochodzi od zlokalizowanego na brzegu szkockiego wybrzeża XIV wiecznego zamku Wemyss (wym. łiims). Założycielem pierwszej destylarni w XIX wieku był John Haig. Korzenie rodzinnego biznesu sięgają branży winiarskiej i stąd przeniesione zostały pewne idee do świata szkockiej whisky. Skoro najwybitniejsze wina bordoskie są zawsze blendami kilku szczepów dlaczego nie stworzyć blendu najdoskonalszych malt whisky ? W realizacji tego celu pomógł rodzinie światowy ekspert whisky Charles MacLean stając się szefem firmowej komisji degustacyjnej. Nawet doświadczony miłośnik malt whisky ma niekiedy problemy z terminologią stosowaną w tej branży. Wemyss postanowił butikowe whisky uczynić bardziej zrozumiałymi i dostępnymi dla ich miłośników używając smaków i aromatów oryginalnych maltów wchodzących w skład ich blendu. Dzięki temu konsument może łatwiej rozpoznać styl nabywanej whisky

W naszej ofercie znajdziesz również między innymi wysokiej jakości rum

Aktywne filtry

Availability: Out of stock

Whisky stworzona przez nagradzanego niezależnego bottlera WEMYSS MALTS. Jest to kupaż wysokiej jakości whisky słodowych i zbożowych, które dostarczają nam wielowarstwowej struktury aromatu oraz wręcz kremowej tekstury. Nazwa po przodku rodziny Wemyss- David "Lord Elcho" Wemyss, który zasłynął heroiczną walką wspierając ówczesnego Karola Edwarda Stuart. David Wemyss poświęcił tytuł szlachecki oraz został wygnany do Francji na resztę swojego życia.

Availability: Out of stock

W nosie słód, chleb i masło, czerwone jagody, ciasto, mokry dąb i dżem morelowy. W ustach Potężne i słodkie na początku, z syropem klonowym w końcówce. Posmak dębu daje delikatnie gorzką nutę. Mieszanka wyłącznie whisky słodowych (malt) z 16 szkockich destylarni, a większość pochodzi z wyspy Islay, a w szczególności z destylarni Coal Ila.

Availability: 3 In Stock

Surowiec- słód jęczmienny.

Destylacja- Pot Still
Kupaż single malt whisky z wielu destylarni pochodzących z regionu Speyside.

W nosie na początku spora rześkość dojrzałych owoców brzoskwiń, mango oraz melona. W ustach delikatnie oleisty. Cytrusy z mocnym akcentem kandyzowanej pomarańczy, suszonej moreli oraz blanszowanych migdałów.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website