Nazwa marki Wemyss pochodzi od zlokalizowanego na brzegu szkockiego wybrzeża XIV wiecznego zamku Wemyss (wym. łiims). Założycielem pierwszej destylarni w XIX wieku był John Haig. Korzenie rodzinnego biznesu sięgają branży winiarskiej i stąd przeniesione zostały pewne idee do świata szkockiej whisky. Skoro najwybitniejsze wina bordoskie są zawsze blendami kilku szczepów dlaczego nie stworzyć blendu najdoskonalszych malt whisky ? W realizacji tego celu pomógł rodzinie światowy ekspert whisky Charles MacLean stając się szefem firmowej komisji degustacyjnej. Nawet doświadczony miłośnik malt whisky ma niekiedy problemy z terminologią stosowaną w tej branży. Wemyss postanowił butikowe whisky uczynić bardziej zrozumiałymi i dostępnymi dla ich miłośników używając smaków i aromatów oryginalnych maltów wchodzących w skład ich blendu. Dzięki temu konsument może łatwiej rozpoznać styl nabywanej whisky
W naszej ofercie znajdziesz również między innymi wysokiej jakości rum.
Whisky stworzona przez nagradzanego niezależnego bottlera WEMYSS MALTS. Jest to kupaż wysokiej jakości whisky słodowych i zbożowych, które dostarczają nam wielowarstwowej struktury aromatu oraz wręcz kremowej tekstury. Nazwa po przodku rodziny Wemyss- David "Lord Elcho" Wemyss, który zasłynął heroiczną walką wspierając ówczesnego Karola Edwarda Stuart. David Wemyss poświęcił tytuł szlachecki oraz został wygnany do Francji na resztę swojego życia.
W nosie bukiet pomarańczy oraz kwiat geranium. Na podniebieniu, pikantne klementynki, złote sułtanki i rozgrzewający świeżo starty imbir. Finisz to złożone przyprawy z szeptem suchego dymu drzewnego. Kupaż single malt whisky z wielu destylarni pochodzących z regionu Speyside.
Destylacja- Pot Still Kupaż single malt whisky z wielu destylarni pochodzących z regionu Speyside.
W nosie na początku spora rześkość dojrzałych owoców brzoskwiń, mango oraz melona. W ustach delikatnie oleisty. Cytrusy z mocnym akcentem kandyzowanej pomarańczy, suszonej moreli oraz blanszowanych migdałów.
W nosie słód, chleb i masło, czerwone jagody, ciasto, mokry dąb i dżem morelowy. W ustach Potężne i słodkie na początku, z syropem klonowym w końcówce. Posmak dębu daje delikatnie gorzką nutę. Mieszanka wyłącznie whisky słodowych (malt) z 16 szkockich destylarni, a większość pochodzi z wyspy Islay, a w szczególności z destylarni Coal Ila.
Nos świeży, ziołowy z nutami skoszonej trawy, palonych przypraw korzennych oraz miodu. W ustach uderzenie przypraw korzennych takich jak cynamon, wanilia, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie.
Whisky słodowa (malt) z destylarni znajdującej się w Highland, Islay oraz Skye.
Intensywny aromat dębowych mebli, palonej kawy i karmelu. W ustach gorzka czekolada, na drugim planie delikatnie bulionowa nuta. Długi, wyrazisty finisz z posmakiem gorzkiego kakao.
Aromat ciepłej szarlotki z lodami waniliowymi, skórzany akcent na drugim planie. Bogaty, owocowy smak, opalany dąb i wanilia. Na finiszu utrzymują się dojrzałe owoce z lekko pieprzną nutą.
Owocowy aromat z wybijającą się morelą, na drugim planie ciasteczka cynamonowe i mleko skondensowane. W smaku powtórzenie aromatu, słodka i kremowa. Długi, elegancki finisz z dębową nutą.
Bardzo intensywny aromat, skórzane siodło, bulion drobiowy, przyprawa pięciu smaków. W ustach oleista, gorzka czekolada, krówki i konfitura z agrestu. Długi, przyjemnie goryczkowy finisz z korzennymi nutami.