Tenuta Santa Maria została stworzona jako osobisty projekt Gaetano Bertaniego na początku lat 90. XX wieku i nazwana na cześć parafii w Valpolicella. Obecnie posiadłość obejmuje dwie winiarnie i posiadłości z różnymi terroirami w regionach DOC/G: Arbizzano di Negrar (Valpolicella Classica), Valpantena i Val d’Ilasi. Siedziba firmy znajduje się w jednej z najpiękniejszych posiadłości Valpolicella Classica, Villa Mosconi-Bertani, na obrzeżach Werony, z własną autentyczną winnicą otoczoną murem.
Wielopokoleniowe doświadczenia winiarskie rodziny Bertani pomogło stworzyć wyjątkową filozofię tworzenia doskonałych win, poprzez drobiazgową opiekę nad winnicą, zrównoważone metody uprawy winorośli i wdrażania aktualnych innowacji. Staranna praca w piwnicy i długie leżakowanie służą zachowaniu produktu z winorośli, wnosząc równowagę oraz elegancję i duży potencjał leżakowania. XVI-wieczne piwnice Villa Mosconi Bertani w Valpolicella Classica, Tenuta Santa Maria w dolinie Illasi i posiadłości w Grezzana tworzą zróżnicowane i niezwykłe terroir.
Valpolicella Classico Superiore reprezentuje pełną ekspresję werońskiej uprawy winorośli i rodzinnych tradycji enologicznych, produkowana w całości z rodzimych odmian Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella i Oseleta w winnicach o niskich plonach w historycznej posiadłości w Arbizzano di Negrar w Weronie. Soczyste i długie wino, o uroczym charakterze.
Ripasso o poziomkowo-malinowym entourage'u. Jędrne, soczyste i ciepłe i aksamitne wino z Arbizzano di Negrar, mocno dotknięte dębem, więc warto je zdekantować.
Smakowite Soave z winnic w dolinie Illasi z glebami pochodzenia aluwialnego złożonymi z warstw gliny bogatej w wapień, a w najgłębszych warstwach kamieni rzecznych. Znakomita kwasowość, perfekcyjna dojrzałość i bogactwo aromatów i smaków.