hspace=Położona jest w centrum winiarskiego regionu Rapel. Właściwości tamtejszej gleby, górska woda dostarczana przez rzekę Claro oraz idealne warunki klimatyczne dla uprawy winorośli.
Klimat: śródziemnomorski, szczególna, umiarkowana ciepła strefa klimatyczna, która otacza chilijską dolinę Centralną. Klimat tej strefy wiąże się z sąsiedztwem Andów od strony wschodniej a także z ramą, jaką tworzy pas gór Costa i Ocean Spokojny od strony zachodniej. Temperatury: Do dnia dzisiejszego zanotowane krańcowe wartości roczne temperatury to minimalna: -3,2°C zimą, maksymalna: 33°C latem Opady: Średnie roczne opady sięgają 400-450 mm / m2. Pora deszczowa występuje w miesiącach od maja do sierpnia. Nasłonecznienie: Cechą szczególną tej strefy klimatycznej jest mocne nasłonecznienie występujące w miesiącach od listopada do kwietnia. Ma to zasadnicze znaczenie we właściwym przebiegu procesu dojrzewania owoców winorośli, który w porównaniu z pozostałymi regionami Chile ma wyjątkowe warunki. Gleba: Ten region Chile to głównie równina z glebą wypełnioną osadami naniesionymi przez rzekę Claro. Jest to gleba kamienista z bardzo dobrym drenażem. Takie kamieniste pokrycie doskonale spełnia funkcje „grzejnika”, który magazynuje ciepło podczas dnia, utrzymując doskonały mikro-klimat dla dojrzewających winorośli. Zbiory: Zbiory owoców rozpoczynają się na początku lutego (klasyczne białe grona) i trwają do końca kwietnia (czerwone grona Cabernet Sauvignon i Merlot).

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website