Dolina Maule jest częścią Doliny Centralnej (Región del Valle Central) - największego obszaru winiarskiego Chile. Już w 1590 r pojawiły się wzmianki o uprawie winorośli na polach Maule. O ile pewnym jest, że hiszpańska kolonizacja tych ziem szła niezwykle wolno z powodu oporu Indian, o tyle nie mniejszy był upór enkomenderów Bartholome Blumenthal i jego zięcia Pedro Lisperguer, którzy w końcu uczynili z tych ziem region produkujący wino.

Dolina Maule charakteryzuje się największym zróżnicowaniem klimatycznym ze wszystkich regionów winiarskich Chile, co w połączeniu z szeroką gamą różnych gleb oraz faktem, iż uprawia się tu wszystkie szczepy, jakie są w tym kraju reprezentowane, daje w rezultacie szeroki wachlarz możliwości produkcji win bardzo różnych. Jest ona także kolebką szczepu Carménère.

Korzystając ze znacznego oddalenia od Andów i zimnego wpływu tego pasma górskiego na klimat, w Dolinie Maule uprawia się przede wszystkim winogrona czerwone, gdyż otrzymywane z nich wina odznaczają się wyjątkową dojrzałością, niemożliwą do osiągnięcia bardziej na południe.

W ostatnich latach wielu winiarzy z tego regionu, zajmujących się do tej pory produkcją win na skalę masową, zaczęło się przestawiać częściowo lub całkowicie na produkcję win wysokiej jakości.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website