Na południu Węgier, w ich środkowej części, po obu stronach rzeki Dunaj położony jest region Szekszard.
Tereny te bogate są w czerwonoziemy i lessy co pozwala tworzyć wina dobrze zbudowane, wysokiej jakości. Ciepły, umiarkowany klimat sprawia,że najlepiej sprawdzają się tu szczepy wcześnie dojrzewające, wśród kosmopolitycznych Merlot, wśród typowo węgierskich - Kadarka, która znalazła tu najlepsze dla siebie warunki do dojrzewania. Ten drugi szczep długo pozostawał niedoceniany (produkowano z niego tylko lekkie wina o miernej jakości lub miejscowy specjał - wino pośrednie między czerwonym a różowym - nazywane siller albo fuchsli) może więc dobrze, że obecnie przeżywa swój renesans jako odmiana wysokiej jakości. Inne uprawiane tu winogrona to: Kekfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc oraz nieco Syrah.
Wina białe powstają w apelacji Tolna, głównie ze szczepów: Chardonnay, Olaszrizling i Rizlingszilvani.
Warto również wspomnięć, że Szekszard jest jedynym miejscem poza Egerem, gdzie prawnie dopuszczona jest produkcja popularnego wina bikaver.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website