Tessellis London Dry Gin
Tessellis London Dry Gin to gin, stworzony używając wyłącznie tradycyjnych technik maceracji i destylacji najlepszych botanikaliów z najwyższej jakości polskim spirytusem.
Pomysł na stworzenie destylarni ginu zrodził się kilka lat temu w głowie Miłosza Szatki — barmana i wielkiego miłośnika ginu, którego marzeniem stało się posiadanie własnej destylarni. Zgłębiając tematy tworzenia i produkcji, w marcu 2021 roku postanowił połączyć siły pasji i doświadczenia ze znanym gliwickim przedsiębiorcą – Markiem Ślibodą, który to wieloletnie marzenie pomógł spełnić. Do projektu dołączył również Mariusz Pluciński – główny technolog z ogromnym doświadczeniem, które nabył w destylarniach w dalekiej Szkocji. Po wielu miesiącach przygotowań cel został zrealizowany. Tessellis to słowo pochodzące z języka łacińskiego. Oznacza mozaikę. Jest swoistą metaforą nawiązującą do produkcji ginu, wódek botanicznych i innych mocnych alkoholi. Trzeba idealnie dobrać ilości oraz rodzaje botaników, aby pasowały do siebie i tworzyły jedność. Sercem destylarni jest 200 litrowy miedziany alembik, od serbskiego producenta — firmy DES SUBOTICA. Wyposażony jest w kolumnę destylacyjną 3-półkową oraz kosz botaniczny infuzyjny.
Jest 12 produktów.
Tessellis London Dry Gin to gin, stworzony używając wyłącznie tradycyjnych technik maceracji i destylacji najlepszych botanikaliów z najwyższej jakości polskim spirytusem.
Nazwa Pink Gin najpierw pojawiła się się jako nazwa dla koktajlu zawierającego Plymouth Gin, wodę oraz kilka kropel Angostura Bitters. Dzisiaj (bardzo popularny) kojarzony jest z ginem, który został zabarwiony na różowo z wykorzystaniem owoców takich jak truskawki, maliny, wiśnie, czy kwiaty hibiskusa. Naturalnie słodszy, łagodniejszy i przeważnie dużo mniej jałowcowy od klasycznego ginu.
W tym likierze na bazie tarniny bazę stanowi nasz nagradzany Tessellis London Dry Gin. Ręcznie zbierane owoce tarniny zostały poddane wielotygodniowej maceracji dla uzyskania intensywnego smaku. Likier idealnie nada się do delektowania się w długie jesienne wieczory.
Tessellis Porto Cask Finished Gin został stworzony głównie z polskich botaników takich jak tarnina, dereń czy malina. Całość została poddana procesowi starzenia w beczce po 5 letnim winie porto. Delikatnie owocowy gin z posmakiem dębu oraz wanilii to wyrafinowany trunek. Całość dopełnia wyższe stężenie alkoholu na poziomie 49,6%.
Blend spirytusów najwyższej jakości, w których pierwsze skrzypce odgrywa orkisz, a mnogość pozostałych pozwala na wszechstronną podróż po aromatach i nurtujących smakach.
To czysta wódka klasy premium stworzona na bazie najwyższej jakości spirytusu żytniego. Kremowość oraz delikatna pieprzność to cechy tego alkoholu, który jest narodowym trunkiem Polaków.
Tessellis Oak Embrace Vodka to efekt kooperacji destylarni z OakTaste — polskim producentem wyrobów z drewna, w tym wkładów do starzenia alkoholi. Rozlew i zabutelkowanie wraz z wkładami nastąpił dnia 25.10.2023 roku, a partia składa się ze ściśle limitowanej ilości 142 butelek.
Orange & Jasmine Botanical Vodka zaskoczy niejednego konesera alkoholi smakowych. Jest to pozycja przeznaczona raczej do napojów wstrząśniętych lub zmieszanych, jednak śmiało można ją pić bez dodatków.
Wódka ta w smaku jest jak słynne biszkopty z czekoladą i pomarańczową galaretką w środku. Fantastyczny produkt do tworzenia koktajli. Po prostu delicje!
To wódka gatunkowa o smaku soczystych ananasów oraz słodkiej białej czekolady. Charakteryzuje się aromatem egzotycznych owoców, na podniebieniu obok ananasa ukazują się nuty kremowości i słodyczy.
Absynt na początku XX wieku został zakazany w większości krajów z powodu tujonu, czyli związku halucynogennego, który znajduje się w piołunie. Zakazu nigdy go nie wprowadziły tylko Czechy, Hiszpania i Wielka Brytania. W 1988 roku Unia Europejska określiła maksymalną zawartość tujonu i wtedy legalna produkcja wróciła do Francji. W USA zakaz trwał aż do 2007 roku. Tessellis Absinthe Verte to klasyczny zielony absynt w stylu francuskim.
Absynt, czyli wysokoprocentowy alkohol, gdzie głównymi składnikami botanicznymi jest, tzw. święta trójca, anyż, koper włoski i piołun. Właśnie od łacińskiego oznaczenia piołunu Artemisia absinthium powstała nazwa absynt. Potocznie nazywany też Zieloną Wróżką. Tessellis Absinthe Blache to pierwszy polski absynt typu Blanche, czyli „biały”.