Hine Rare The Original Cognac VSOP
Rare jest mieszanką około 20 euax-de-vie. Doskonale reprezentuje styl domu Hine. W smaku poza słodkimi aromatami dębowych beczek, np. brioche, wybijają się nektarynki, dojrzałe brzoskwinie i soczysty melon.
Historia Domu Hine zaczęła się w 1763, to wtedy w miasteczku Jarnac; na brzegu rzeki Charente powstała destylarnia. Dopiero po 28 latach, przed ich drzwiami pojawił się młody brytyjczyk- Thomas Hine, który został wysłany przez ojca do przyuczenia się sztuki tworzenia koniaków. Kurs miał trwać krótko, jednak Francuska Rewolucja przedłużyła jego pobyt, co zaskutkowało tym że Thomas odkrył swoją wybranką serca, z którą bardzo szybko ożenił się, była to córka właściciela destylarni- Francoise-Elisabeth. W 1817 roku dom koniaku, w którym Thomas się szkolił; zmienia nazwę na Hine...
Ponad 200 lat później, Hine Cognac nadal należy i jest zarządzany przez rodzine Hine. Jako jedyna marka koniaku na świeci posiada akredycje brytyjskiego dworu tj jest to koniak oficjalnie pity przez rodziną królewską Wielkiej Brytanii. Sekret sukces Hine Cognac leży w unikalnych kupażach najlepszych rocznikowych eaux-de-vie, które pochodzą wyłącznie w regionu Petit oraz Grande Champagne, Hine posiada swoją 115-hektarową winnice w Bonneuil, która wydaje na świat najlepsze rocznikowe koniaki spod marki Hine. W samym Bristolu znajduje się ich dodatkowy magazyn na beczki, który charakteryzuje się odmiennymi warunkami maturacji; dzięki czemu Hine tworzy ikoniczne rocznikowe wypusty zwane "Early Landed"
W naszej ofercie dostępne są również inne koniaki wysokiej jakości.
Jest 4 produktów.
Rare jest mieszanką około 20 euax-de-vie. Doskonale reprezentuje styl domu Hine. W smaku poza słodkimi aromatami dębowych beczek, np. brioche, wybijają się nektarynki, dojrzałe brzoskwinie i soczysty melon.
Na początku otrzymujemy nuty dębowo-korzenne wraz ze słodkim toffi. W ustach kontynuacja aromatu połączona z kwaśnymi winogronami i skórką z cytrusów. Intensywny, przyjemnie owocowo-kwiatowy finisz.
Najnowsze dziecko domu Hine, charakteryzuje się świeższymi aromatami i lżejszym "ciałem" eaux-de-vie. Stworzony z 20 wyselekcjonowanych eaux-de-vie pochodzących wyłącznie z apelacji Grande i Petit Champagne; które leżakują min. 4 w świeżych beczkach z francuskiego dębu wypalonych do poziomu "medium".
Aromat starych dębowych mebli po chwili ustępuję dojrzałym morelom i brzoskwiniom. W ustach orzechy włoskie zatopione w miodzie, dojrzałe gruszki i kwaśne śliwki. Wyrazista tanina i waniliowo-rodzynkowy finisz.
Niekupażowany koniak z pojedynczego zbioru z winnicy należącej do Hine. Winnica znajduję się nieopodal wsi Bonneuil, w Grand Champagne. Bardzo ekspresyjny, bogaty w aromaty, które zawdzięcza kredowej ziemi, oraz gronom, które są podstawą tego koniaku, czyli Ugni Blanc. Cała edycja to 45 beczek po 450 butelek, czyli 20 250 butelek.